30 januari 2011

Smile or die - eller en absurd TV-kväll i skuggan av en revolution

På SVT24 går ett program som heter Jakten på lyckan. Barbara Ehrenreich - kvinnan som skrivit "Smile or Die - How Positive Thinking Fooled America and the World" intervjuas och hon berättar om hur provocerad och arg hon blev när hon fick cancerdiagnos och alla förväntade sig att hon skulle ta det med gott mod. Se det som en gåva, att hon fått denna sjukdom att övervinna och att om hon bara var positiv skulle allt gå bra. Hon undrar retoriskt varför man då inte injicerar cancerceller i friska människor om det nu är en sådan gåva. Hon säger att det är som att förneka hur allvarlig sjukdomen är, man dör hur glad man är som person. Eller så är man lika grinig som hon är och sitter här 10 år senare, vid liv. Och Hanna Hellqvist, som intervjuar henne, säger helt utan ironi i rösten "I am glad you are alive, Barbara". Och det är jag också.

På SVT 1 går lekprogrammet "Minuten med Peter Settman". Barn förklädda till vuxna tar sig an utmaningar som heter "Äggmackan" och "Skedskytte".

I Egypten funderar de på annat än äggmackor. Och de ägnar sig definitivt åt annat än positivt tänkande, de agerar. Tusentals människor, unga, gamla, kvinnor, män, barn, trotsar för tredje kvällen i rad utegångsförbudet och protesterar på Kairos gator mot diktatorn Mubarak som haft makten i 30 år. Engelska Al Jazeera går varm på min dator och deras liverapportering blir mer och mer absurd eftersom de är förbjudna i Egypten, enligt egyptiska statliga medier. För att skydda sina medarbetare så kan de inte längre tala om var i Kairo de befinner sig, eller vad de heter, vilket gör att reportrarna verkar tala i gåtor.

Aktuellt intervjuar någon på svenska UD och reportern frågar med indignation i rösten om de inte borde ändrat sina rekommendationer tidigare eftersom svenska turister så sent som i morse reste till Egypten. Barn förklädda till vuxna sätter sig på ett plan och reser på semester till ett land i revolution, och förlitar sig helt på att UD inte har ändrat sina rekommendationer.

Jag tror det får blir TV-fritt resten av kvällen om inte min tro på mänskligheten ska försvinna igen.

1 kommentar:

T.Themptander sa...

Egypten är i mina tankar också. Skrev lite om det igår. Det är fruktansvärt det som händer där. Inte att folket vill bli av med "presidenten/diktatorn" utan hur det sker, dödsoffer och plundring och förstörda nationalskatter som jag såg för bara två månader sedan.