7 juni 2011

Winter's bone - en överraskande film

Jag vann en tävling häromsistens, priset var Winter's bone på DVD och boken av Daniel Woodrell som filmen är baserad på. Har inte hunnit läsa boken ännu men häromsistens såg jag i alla fall filmen. Mina förväntningar var att det skulle vara en grå, hemsk och sorglig historia, kort sagt, en deprimerande film. Och ja, den är det men den är också ofantligt vackert fotad, med ömhet och medkänsla för karaktärerna. Och den är inte alls så sorglig eller hemsk som man kan tänka sig även om det finns scener i den som är ganska upprörande, dock långt ifrån Saw och andra äckliga filmer där man de facto får se det äckliga. Här visas mer skådisarnas reaktioner på det äckliga och vi som publik slipper se det som de ser.

Filmen handlar om Ree Dolly, 17 år som tar hand om sina yngre syskon och sin sinnesjuka mamma. Pappan är involverad i knarktillverkning, och så är resten av Dolly-släkten. När filmen börjar har han varit försvunnen ett tag, och Ree får besök av en polis som berättar att han satt deras mark och hus i pant för att få gå fri mot borgen. Om han inte dyker upp till sin rättegång måste de lämna huset och marken.

Ree börjar, lite trevande först, leta efter sin pappa eller andra lösningar för att betala tillbaka borgen och kunna behålla huset till sig och sin familj.

För mig är det en film om modet att våga vända på stenarna och söka efter sanningen bakom familjehemligheterna. En ung modig tjej, som står upp för sin familj, är stolt över sin bakgrund och inte tänker släppa sitt arv eller sina syskon till någon annan.

Fotot är helt fantastiskt. Skådisarna är fantastiska. Många av dem har aldrig skådespelat förr och kommer från området där filmen utspelar sig, Ozarkbergen i Missouri, i mitten av USA. Kvinnan på bilden i mitten är en av dem. Det påminner lite om Roy Andersson, det är så långt ifrån glamour man kan komma men det berör verkligen in i själen. Även barnen är superba skådisar. Mannen som spelar Teardrop, Rees farbror i filmen, på bilden längst ner, har tidigare spelat mer välkammade och polerade roller men här är han skrämmande och samtidigt rörande.

Så om du har tråkigt i sommar, eller tycker det är för varmt ute i solen, är en klar rekommendation att lägga ca 1,5 timme av ditt liv på Winter´s bone.

Inga kommentarer: