Precis bakom mitt hus så låg det förut en grönskande liten skogsdunge. Mycket vacker att titta på från balkongen och härligt avkopplande, full av fåglar och ekorrar. Ibland kunde man också se rådjur söka skydd där på sin väg från ett område till ett annat. Jag tror att den där skogsdungen faktiskt kan ha bidragit till att jag föll för den här lägenheten och ville bo här.
Vad vi inte visste, och inte heller tog reda på, när vi köpte lägenheten var att den där lilla skogen enligt stadsplanen faktiskt är tänkt för bebyggelse. En stadsplan som alltså är sedan 1950-talet.
Ja ni vet, 50-talet... på den tiden när det inte var farligt att röka, man heller inte behövde ha bilbälte på sig när man åkte bil, männen var de som förvärvsarbetade och kvinnorna skötte hushållen. En härlig tid. Så kloka människorna var då och inte har vi lärt oss ett enda dugg sedan dess.
Hur ska man annars tolka att en stadsplan beslutad från den tiden fortfarande gäller? Det är ju självklart att man inte kan hålla på och ändra stadsplaner varenda år men man kanske kan uppdatera dem i alla fall en gång på 60 år? Ta hänsyn till nya kunskaper och forskningsrön? T ex den här som visar att grönområden ger bättre mental hälsa, eller den här som visar på grönområdens effekter för barns hälsa.
I augusti överklagade min granne bygglovet men bygget har inte gått att stoppa, vi som överklagade fick inte ens vår egen styrelse i bostadsrättsföreningen med oss på överklagandet.
Själva huset som ska byggas är för ett gott syfte, det handlar om ett boende för människor med särskilda behov. Men varför ska man bygga det så att en liten skogsdunge behöver röjas ner? När det dessutom inom 500 meters radie finns åtminstone 3 helt outnyttjade gräsytor som endast beträds av människor när gräsytorna är i behov av klippning så blir det ju rent provocerande.
Här nedanför är lite bilder på min föränderliga utsikt från balkongen.
En regnig dag innan bygget dragit igång, 30 juli 2010 |
Bygget i full gång, nästan alla träd borta 2010-11-19 |
Bygget idag, 2010-12-29 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar